Scholing en activiteiten

Theologiseren met kinderen

Kinderen zitten vol eigen vragen en gedachten, ook over Bijbel en geloof. Bijbelverhalen en de traditie hebben al eeuwenlang iets te vertellen, ook aan kinderen. Kindertheologie – een richting binnen de godsdienstpedagogiek – brengt kinderen enerzijds en Bijbel en geloof anderzijds met elkaar in gesprek. Als tussen die twee een ontmoeting tot stand komt, kunnen nieuwe betekenissen ontdekt worden. 

Als vakleerkracht speel je daarbij een belangrijke rol: de kinderen echt zien en ruimte creëren voor hun eigenheid; de kinderen handvatten geven waar nodig; en samen met de kinderen op ontdekkingstocht gaan rond de Bijbel en geloof. Samen ga je op zoek naar de betekenis die ontstaat als het eigen leven en de verhalen met elkaar in gesprek raken. Als het goed is ontdek je daarbij evenveel als de kinderen zelf!

In deze cursus leer je kindertheologie kennen als een visie op kinderen, de Bijbel en geloof, en je eigen rol als leerkracht. Je maakt kennis met de achtergronden van de kindertheologie en reflecteert daar op. We maken de vertaalslag naar de praktijk, je krijgt praktijkvoorbeelden te zien en je gaat zelf aan de slag met de kindertheologische manier van kijken en werken. Ontdek kindertheologie als inspiratie en waardevolle bron voor je eigen lesvoorbereiding!

 

Cursusleider: M. (Maartien) Hutter
Maartien Hutter is theoloog en pedagoog. Ze is werkzaam als specialist Kind & Bijbel bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. In juli 2021 publiceerde zij samen met Henk Kuindersma het boek Nooit meer een kleurplaat.

Doelgroep: vakleerkrachten PC GVO
Kosten: PC GVO Scholing en Kwaliteit
Nascholingspunten: 9
Meer informatie:

Deze cursus omvat 2 x 3 contacturen en een verplichte thuisopdracht van 3 uren.

Contact:
2022-23 Amersfoort (2)

Ontmoetingskerk [Hart van Vathorst]
31-03-2023 van 15:00 tot 18:00
AMERSFOORT

inschrijving gesloten

identiteit | vorming | advies | scholing

VONKT is uw partner voor de organisatie van scholing en activiteiten.