Scholing en activiteiten

Werkvormen in het vormingsonderwijs

  • Arend heeft een leuke verhalenreeks uitgezocht en in de grondverf gezet, maar nu zoekt hij nog passende werkvormen. Waar haalt hij die, welke zijn geschikt en wat doen ze met de leerling en met het groepsgebeuren?
  • Paulien heeft een mooie werkvorm op internet gevonden, een proefje met water, dat kunnen de kinderen daarna zelf uitvoeren en erbij knutselen, maar wat zal ze er voor verhaal bij vertellen?
  • Jos vertelt dit verhaal elke drie jaar weer aan een nieuwe groep leerlingen, maar nu wil Jos wel eens andere werkvormen ernaast zetten. Het verhaal is prachtig, de leerlingen luisteren adembenemend, maar daarna valt de klas altijd vrijwel stil. Wat zal ik nu eens gaan doen, vraagt Jos zich af.

Je kent vast van tijd tot tijd een dergelijke situatie. Je bent altijd blij met allerlei tips en voorbeeldlessen. In deze cursus ontdek je verschillende werkvormen die bij verschillende leerstijlen passen, je leert welke werking verschillende werkvormen hebben op het brein van de leerling en wat het doet met de groepsdynamiek. We staan stil bij activerende werkvormen, want onderwijs waarbij gewerkt wordt aan de vorming van de eigen identiteit vraagt een actieve en onderzoekende houding van de leerling. Hoe breng je die op gang? En hoe zet je hen aan tot creatief denken en werken? Hoe maak je ruimte voor de eigen levensvragen van leerlingen?  En hoe kies jij welke werkvorm geschikt is bij jouw les?

Kortom, in deze cursus ontdek je welke werkvormen bij uitstek geschikt zijn voor het vak levensbeschouwing. Je leert Het nut van differentiatie, de didactiek rond de inzet van werkvormen en wat de levensbeschouwelijke vaardigheden zijn die ermee worden ingeoefend en je krijgt voldoende voorbeelden van werkvormen aangeboden die je direct kunt toepassen in je lessen.

 

Cursusleider: J. (Jolanda) van der Marel-Krikke
Jolanda van der Marel is redacteur en schrijver van methoden op het gebied van levensbeschouwelijke vorming en sociaal-emotioneel leren.

Doelgroep: PC GVO docenten
Kosten: PC GVO Scholing en Kwaliteit
Nascholingspunten: 3
Meer informatie:

Deze cursus omvat 3 contacturen.
Om deze cursus te kunnen volgen, moeten PC GVO-docenten eerst het online college Visie op vormingsonderwijs gevolgd hebben.

Contact:

identiteit | vorming | advies | scholing

VONKT is uw partner voor de organisatie van scholing en activiteiten.